Grøn Guerilla – byg en bedre verden

Hvorfor lever vi som vi gør, når vi har lyst til at gøre det anderledes? Vi ved, at jordens ressourcer er begrænsede, at arbejde ikke er alt og at nogle betaler en høj pris for andres livsstil. Men hvordan vender vi skuden? Vær med til at finde ud af, hvordan vi kan gøre verden endnu bedre, og prøv kræfter med miljømæssig, social og økonomisk omstilling i praksis.

Jyderup Højskole har i samarbejde med miljøbevægelsen NOAH skabt rammerne for et eksperimentarium. Her skal du sammen med kompetente undervisere og engagerede medstuderende udvikle og afprøve nye, bæredygtige måder at gøre det sædvanlige på. Som legeplads har vi “Det Grønne Parcelhus” i hjertet af Jyderup, hvor vi holder bier, bygger drivhus og eksperimenter med forskellige dyrkningsmetoder.

Alt dette foregår imens du indgår i fælleskabet på Jyderup Højskole, med morgensamling, fællesfag og valgfag, se mere om hverdagen her.

Vi vil arbejde intensivt med omstilling på både politisk, personligt og ikke mindst praktisk niveau. Her får du redskaberne til at ændre dine vaner, skabe forandring i dine omgivelser og måske starte lokale omstilllingsprojekter, som kan spille ind i den globale forandring væk fra et uholdbart forbrugssamfund til…til hvad? Det skal du være med til at definere og udvikle.

Under kurset vil du blive udfordret af fagfolk, få jord mellem hænderne, være en del af dagligdagseksperimenter, besøge eksisterende omstillingsfyrtårne og få mulighed for at skabe dine egne projekter i fælleskab med andre og udfordre dine egne grænser.

På kurset arbejder vi med:

Det politiske

• Ressourcer, forbrug og alternativ økonomi
  • Klimaretfærdighed og energi
  • Landbrug, fødevarer og madkultur
  • Handel og globale magtstrukturer

• At lave håndværk og have, bolig og bier, kloak og kompost, vand og varme
  • At få gode ideer og gøre dem til virkelighed
  • At lave kampagner og events
  • Hvordan vi organiserer os, arbejder og lever i fællesskaber

Det personlige

• Hvordan navigerer du og træffer valg, når det hele er så komplekst
  • Hvad det gode liv indebærer – og hvordan vi skaber det
  • Hvordan vi udvikler bæredygtige relationer og undgår at brænde ud
  • Hvordan vi fordeler ressourcer, privilegier og pligter

Samarbejdet bag linjen

Grøn Guerilla er skabt i et samarbejde imellem Jyderup Højskole og miljøorganisationen NOAH. Du vil derfor møde en række forskellige undervisere fra bla NOAH.

Jyderup Højskole danner rammerne for eksperimentariet. Jyderup er en højskole i rivende udvikling og du kan være med til at føre højskolen i en bæredygtig retning.

Linjefagslærer
Den gennemgående underviser på Grøn Guerilla er Nana Gerstrøm Alsted. Nana er uddannet sociolog, bestyrelsesmedlem i Mellemfolkelig Samvirke, medlem af netværket af bæredygtige højskoler og har en særlig interesse for hvordan uddannelse og social forandring hænger sammen.
Hvis du har spørgsmål til linjen er du velkommen til ringe eller skrive til Nana på nana@jyderuphojskole.dk eller 5190 6881

NOAH er Danmarks første miljøorganisation og har arbejdet med miljø siden 1969. NOAH arbejder ud fra målet om at skabe systemforandring og ser det som essentielt at koble sociale og økonomiske forhold til miljøarbejdet. NOAH har stor viden inden for diverse miljøpolitiske områder og stor erfaring med kampagne- og lobbyarbejde og organisations- og projektudvikling.

www.noah.dk

Faste undervisere fra NOAH

Anna Rønne, Nanna Clifforth og Marie Holt Richter har alle base i  miljøorganisationen NOAH, som har mange års erfaring med tværgående folkeoplysning. De senere år har de udvidet fokus fra miljø til bæredygtig omstilling helt bredt og arbejder bl.a. med landbrug og fødevarer, energi, bæredygtig økonomi, ressourcer og forbrug samt transport.

Anna er uddannet fra RUC og har arbejdet med unges globale engagement bl.a. i forhold til miljøproblematikker. Ved siden af højskolearbejdet har hun kastet sig over opstarten af et nyt land-kollektiv i Tølløse, hvorfra hun har dugfrisk erfaring med praktisk omstilling.

Nanna har en baggrund i miljøteknologi fra DTU. Hun er gruppens politiske aktivist og lobbyist. Hun færdes og trives både på de bonede gulve i Bruxelles såvel som i de tyske kulminer.

Marie er Cand. Mag. i Filosofi og Kulturmødestudier og fungerer bl.a. som holdets omstillingsfilosof. Hun underviser desuden i globalisering og bæredygtighed i folkeskolen og har en stor interesse for didaktik og udviklingen af didaktiske og pædagogiske tilgange til grøn dannelse.

Download ugeplan

Du kan downloade ugeplanen for Grøn Guerilla her:

Ugeplan forårssemester

Almindelig Elev
1400 kr. per uge.

(Inkl. Kost, logi og undervisning.)

Dagselev
1000 kr. per uge.

(Inkl. Kost og undervisning.)

Studietur. (Ikke med i prisen)

Datoer for kurser

Efterår 2016

• 18 uger: 14. august – 17. december
  • 12 uger: 14. august – 4. november
  • 12 uger: 25. september – 17. december
Det er desuden muligt at komme på ophold af kortere varighed, kontakt os og hør mere om mulighederne.

Har du spørgsmål?